Josep-Lluís Carod-Rovira, que es va donar oficialment de baixa d’ERC el juny del 2011, ha escoltat darrerament la demanda formal de l’actual direcció republicana perquè l’antic secretari general i president del partit torni a casa. L’encarregada de fer la proposta ha estat Marta Rovira, número dos del partit i secretària general de la formació. Rovira i l’home que va portar ERC al Govern de Catalunya van trobar-se per parlar tranquil•lament en un bar-restaurant del carrer Provença, (a tocar del Cercle d’Economia i davant de La Pedrera) a mitjans del passat mes d’octubre, a l’hora de l’esmorzar.
Carod-Rovira tornant ERC -maria martínez miró

Rovira, d’acord amb Oriol Junqueras i l’actual equip dirigent d’ERC, va comunicar a l’ex-líder del partit independentista que té “les portes obertes” per tornar a les sigles amb tots els honors. La dirigent i portaveu del grup republicà al Parlament va explicar a Carod que “estem en un nou escenari” i que “Calàbria ha canviat”, expressió que dóna a entendre que la nova cúpula d’ERC vol recuperar l’actiu que representa qui fou vicepresident del Govern. La seu nacional d’ERC -recordem-ho- és al carrer Calàbria. Davant un Carod distant però predisposat a escoltar. Rovira va repetir diverses vegades que “hem de tancar etapes”.

Tornarà Carod-Rovira a ERC? Entre Junqueras i Carod-Rovira no hi ha conflictes, ans el contrari. Però també és cert que, dins de l’actual direcció d’ERC, encara queden peces rellevants de l’etapa en què Joan Puigcercós estava al capdavant del projecte, cas del número tres, Lluís Salvadó, secretari general adjunt i de qui depèn el control de la maquinària. Puigcercós va succeir Carod tant a la secretaria com a la presidència del partit, tot i que va ser el nomenament del primer com a cap de llista de les eleccions catalanes del 2010 el que va solemnitzar la ruptura definitiva entre els dos dirigents. Carod, prèviament, va renunciar a repetir com a candidat en comprovar que tenia en contra l’aparell i diverses territorials que seguien el dictat del nucli rector.

En la carta que Carod va fer arribar a ERC per donar-se de baixa del partit, quan Puigcercós ocupava la presidència i Joan Ridao la secretaria general, assegurava que pensava “continuar treballant per fer una esquerra nacional plural” i afegia que ERC havia aconseguit els seus millors resultats des de la República amb ell al capdavant. Tenia tota la raó. Després de veure’s forçat a dimitir com a membre del Govern presidit per Pasqual Maragall arran de la trobada que va mantenir amb membres d’ETA a finals del 2003, Carod va ser candidat a les eleccions espanyoles del 2004, les que van ser influïdes pel terrible atemptat islamista a Madrid i per l’equívoca i confusa gestió informativa que el Govern Aznar va fer d’aquell tràgic esdeveniment. En aquells comicis legislatius, ERC va passar d’1 a 8 diputats, amb 638.902 vots, xifra rècord per als republicans. Carod, però, no va exercir mai com a diputat a la capital d’Espanya i fou Puigcercós qui va dirigir el grup d’ERC al Congrés dels Diputats durant la primera legislatura del socialista Rodríguez Zapatero. El lema d’aquella campanya d’ERC -“Parlant la gent s’entén”- era una clara reivindicació de les gestions que Carod havia volgut fer davant d’ETA com a número dos del Govern tripartit, sense informar prèviament Maragall.

Al llibre-entrevista Què pensa Josep-Lluís Carod-Rovira, escrit per Vicent Sanchis i publicat l’octubre del 2003, el llavors líder de l’independentisme polític declarava això: “Jo mateix a vegades estic en desacord amb afirmacions que poden fer companys meus d’ERC, que o bé no veig gaire clares, o bé tinc dubtes, o bé no comparteixo en absolut. Crec que això és saludable, perquè, si no, no seria un partit polític, seria una religió, una església o una secta. I aquesta percepció que has d’estar permanentment canviant la teva visió de les coses, adaptant-la a la realitat, crec que és positiva”.

Actualment, Carod-Rovira és el director executiu de la Càtedra sobre diversitat social de la UPF i no manté activitat política regular, tot i que ha participat en algunes taules rodones sobre el procés sobiranista. També es dedica a escriure per a la premsa i al conreu de la literatura; el seu darrer llibre és La passió italiana, premi Octubre 2012.

Tagged with:
 

8 Responses to Marta Rovira demana a Carod que torni a ERC

 1. Bernat ha dit:

  I això (la tornada d’en Carod a primera fila) és bò?

  Vull dir si és bò per al procés sobiranista engegat?

  O si és bò per al partit, donades les enquestes actuals?

  Es tracte d’escenificar una tornada voluntaria / desitjada? o una estratègia de partit?

  Com en tot, dependrà de l’actitud, del que es digui i es faci a cada situació. En J.Carod tenia alts i baixos en aquest sentit. Actualment no hi ha cap dirigent antic d’ERC a primera linia, i això crec que és bò. Esperem que no ho espatllin, ja que necessitem tant a CIU com ERC molt forts per al procés engegat.

 2. Juanjo ha dit:

  Això no portarà res de bo! I sinó al temps…

 3. Pere ha dit:

  A mi em sorprèn que encara es vegi Carod com el dimoni pelut. A fe que la progapanda ciuidista antitripartit va ser efectiva ! A mi em sembla que ningú ha dit de recuperar-lo per posar-lo a primera fila. No sé quina intenció tenen, però si torna a militar a ERC em sembla que serà un acte de justícia. Carod va cometre errors, com tots els polítics, però no es mereixia el tracte que se li va dispensar. I no es mereix el tracte de menyspreu ni la falta de respecte que alguns li demostren.

  • Raimon ha dit:

   Pere: M’encanta que encara hagi pel mon ànimes càndides com tu.
   Fes un exercici. Demana la declaració de renda i patrimoni de la familia Carod abans i després dels nefastos tripartits. I comparàles.
   Passa sovint que aquells que més s’omplen la boca de “Catalunya” son els primers que la venen.

   • Pere ha dit:

    Potser sí que peco de candidesa. Però tinc un límit. I és quan ensumo els interessos de l’enemic a l’hora d’escampar rumors per perjudicar els nostres líders i crear mala maror. Jo aquests rumors o falsos testimonis en forma de document apòcrif o de falsa notícia, no me’ls crec. Penso que a Carod l’han perjudicat molt les falses notícies que s’han fer córrer relacionades amb la seva vida particular. Tu ets ben lliure de creure-te-les.

 4. Joan ha dit:

  Els millors resultats des de la república no els va aconseguir en Carod, els van aconseguir l’Aznar i l’ABC, ho se per què el meu va ser un d’aquests vots.

 5. Jordi B. ha dit:

  No pot ser que l’altre dia al Fòrum hi hagués Ernest Maragall i no hi hagués Carod. El que està passant ara, ERC menjant-se el PSC, és el fruit del Tripartit!!! S’ha acabat demostrant que el full de ruta no era cap disbarat, que ERC podia esdevenir el partit hegemònic del centresquerre i que molts catalanistes del PSC s’hi podrien integrar. L’escena del Fòrum amb Maragall, Comín, Mohedano, Mainat, Puigcorbé situats a l’òrbita d’ERC (i els que vindran!) és un gran triomf de l’estratègia encentada el 2003 pel senyor Josep-Lluís Carod-Rovira. Ja és hora d’anar-ho reconeixent!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.